Workshop vleermuisvriendelijk bouwen
Gebouwen maken een belangrijk deel uit van de leefomgeving van veel Nederlandse vleermuissoorten. Ze maken gebruik van spouwmuren, gaten en spleten voor hun verblijfplaatsen. Tuinen, stegen en parken in de omgeving van de panden worden gebruikt om te foerageren (jagen) op insecten. Gedurende het jaar verhuizen ze meerdere malen om hun jongen groot te brengen, te baltsen en om de winter door te komen.
Vleermuizen zijn nuttige dieren en belangrijk voor het ecosysteem in een wijk. Een vleermuis eet per nacht een kwart tot een derde van zijn eigen lichaamsgewicht aan insecten. Dit zijn per nacht circa 300 muggen, motjes en kevertjes. Een gemiddelde kolonie vleermuizen eet in 1 zomer enkele tientallen kilo's aan insecten. Er zijn geen andere dieren die zoveel (nacht)insecten eten. Betere natuurlijke insectenverdelgers zijn er niet.
Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar woningen in groene en waterrijke wijken. De aanwezigheid van het water in deze wijken zijn ideaal voor veel insecten zoals muggen. Echter zijn veel nieuwbouw woningen niet geschikt voor insecteneters als vleermuizen (maar ook gierzwaluw). Ze bieden eenvoudig weg geen geschikte holten en spleten om als verblijfplaats te dienen. Als gevolg hiervan liggen insectenplagen op de loer.
Naast het feit dat vleermuizen onmisbaar zijn in een evenwichtig ecosysteem wijk zijn de dieren Europees beschermd. Bij de herinrichting van oudere woonwijken wordt regelmatig vanuit natuurwetgeving (Flora- en faunawet) eisen gesteld aan de sloop en bouw van nieuwe panden om vergunningen en ontheffingen te krijgen. Door tijdig in te spelen op de eisen die vanuit de wetgeving gesteld worden kunnen hoge (onnodige) kosten en vertraging voorkomen worden.
Naast vleermuizen zijn er meer gebouwbewonende diersoorten die de ecologische waarde binnen een wijk verhogen zoals de gierzwaluw en de huismus. Ook deze soorten zijn afhankelijk van geschikte verblijfplaatsen in bebouwing en hebben grote waarde aan de ecologie in een wijk en verhogen de belevingswaarde.
By Nature biedt de workshop vleermuisvriendelijk bouwen aan. In deze workshop wordt aandacht besteed aan het efficiënt toepassen van eenvoudige maatregelen waardoor bebouwing geschikt wordt als verblijfplaats voor vleermuizen en andere gebouwbewonende soorten als gierzwaluw en huismus. Hiernaast zal er aandacht besteed worden aan de Flora- en faunawet en hoe hier praktisch mee omgegaan kan worden.
By Nature verzorgt deze workshop voor een vast bedrag intern bij bedrijven en instellingen. Meer informatie kunt u via het contact formulier op deze site opvragen bij By Nature.
Links:
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/2102628/2008/04/15/Ongedierte-teistert-deel-nieuwbouw-Nesselande.dhtml
http://www.rli.nl/sites/default/files/Natuur%20en%20gezondheid%2010-2007%20advies.pdf