Volg By Nature via:
  • Home
  • About By Nature
  • Malawi
    • WATERS-project
    • About VSO
  • Makoko orphanage
  • Media
  • Blog
  • Dutch
  • Contact
  • Links

Expertise

Hoewel By Nature nog maar kort bestaat heeft Marije Langstraat jaren ervaring: van het adviseren en begeleiden van projecten in het kader van de Flora- en Faunawet en Natuurbeschermingswet '98,  het ontwerpen van natuurvriendelijke oevers, paddenpoelen, klimaatbuffers en groene corridors tot aan het aanvragen van internationale subsidies. Onderstaand twee grepen uit de projecten waar Marije recent aan gewerkt heeft.

Blauwe Verbinding

Picture
De Blauwe Verbinding is een open water verbinding tussen het Waaltje ten zuiden van Barendrecht tot aan het Zuiderpark te Rotterdam met een totale lengte van circa 14 km. Het primaire doel van de verbinding is de aanvoer van vers, schoon water vanuit de Oude Maas naar de singels  in Zuid-Rotterdam om de waterkwaliteit in de watergangen te verbeteren. Hiernaast hebben de verschillende belanghebbenden nog twee doelen opgesteld. Het realiseren van een recreatieve en ecologische verbinding vanaf de Oude Maas naar het Zuiderpark.  

Marije heeft voor Gemeentewerken Rotterdam en G.Z-H (Groenservice Zuid-Holland) breed geadviseerd bij dit project.  Bijvoorbeeld het uitvoeren van de quickscan Flora en Fauna en  het verzorgen van vleermuisonderzoek en broedvogelonderzoek. Aan de hand van deze resultaten is een advies opgesteld voor de  inrichting van de groene corridor en de oevers zodat geen conflict optreed met natuurwetgeving.

Naast de Flora en faunawet gerelateerde zaken heeft Marije ook geadviseerd bij de inrichting van het noordelijke trace en het Zuidelijk Randpark. Uitdaging in deze gebieden is het cobineren van recreatie en natuur in een dichtbevolkte omgeving met veel verschillende wensen.

Om de inrichting van het noordelijk trace te financieren is onder andere een internationale  Life + Nature subsidie aangevraagd. Hierbij heeft Marije zorggedragen voor de inhoudelijke tekst en advisering bij de ecologische aspecten van de aanvraag.

Linker Rottekade

Picture
De Linker Rottekade is gelegen nabij het centrum van Rotterdam. De kade betreft een bakstenen kade, waarop muurflora groeit. Door ouderdom en verzakkingen is het noodzakelijk dat de kade opgeknapt wordt. Hierbij wordt een nieuwe betonnen wand voor de huidige kade aangebracht, waarvoor een nieuwe muur wordt gemetseld.  Doordat hierdoor de vocht aanvoer vanuit de achterliggende bodem geblokkeerd wordt, zou dit echter ten koste gaan van de (potentiële) groeiplaatsen van de muurflora.  Om de groeiplaatsen te behouden heeft Marije een systeem ontworpen, waardoor de kades muurplantvriendelijk gebouwd worden. 

Hierbij wordt een vocht vasthoudende tussenlaag aangebracht tussen de betonnen achterzijde van de kade en de hiervoor gemetselde stenen kade. Deze  laag zorgt ervoor dat de stenen kade een goede vochtigheid behoudt voor de muurflora. 

Momenteel is Gemeentewerken Rotterdam bezig met de verdere uitwerking van het systeem d.m.v. een proef opstelling om de nieuwe bouwmethode te testen.
















Powered by Create your own unique website with customizable templates.